Primátor Zrzavecký doufá, že japonská pivovarnická skupina zachová v Plzni výrobu a udrží dobrou pověst místního piva

Plzeňský Prazdroj a další východoevropské pivovary koupí za necelých dvě stě miliard korun japonská skupina Asahi Group Holdings. „Doufám, že japonská pivovarnická skupina zachová v Plzni výrobu a udrží dobrou pověst místního piva,“ uvedl k prodeji primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Japonská pivovarnická společnost Asahi Group Holdings Ltd se dohodla s koncernem Anheuser-Bush (AB InBev) na koupi evropských pivovarů skupiny SABMiller včetně Plzeňského Prazdroje. „Cílová společnost zahrnuje takové globální značky jako Pilsner Urquell, původní plzeňské pivo, které dosahuje nejvyšších podílů na trhu v České republice (zemi s nejvyšší spotřebou piva na hlavu), Slovenské republice, Polsku, Maďarsku a Rumunsku, což slibuje výraznou ziskovost,“ uvedla společnost v tiskovém prohlášení. Japonci se kromě Plzeňského Prazdroje stanou majiteli polských značek Tyskie a Lech, slovenského Topvaru, maďarského Dreheru a rumunského Ursuse.

Primátor města Plzně Martin Zrzavecký doufá, že japonská pivovarnická skupina Asahi Group Holdings, jež by se měla stát novým vlastníkem Plzeňského Prazdroje a dalších značek, zachová v Plzni výrobu, zaměstnanost a také že udrží dobrou pověst plzeňského piva. S japonskými firmami má západočeská metropole podle jeho slov dlouhodobě dobré vztahy, příkladem může být společnost Panasonic AVC Networks Czech specializující se na výrobu televizorů a video výrobků japonské značky, jež na území města působí již 20 let. „Co se týká iniciativy města Plzně, které před časem oslovilo dopisem premiéra Bohuslava Sobotku s žádostí o pomoc při získání Plzeňského Prazdroje do vlastnictví města respektive státu, nemohlo by si město Plzeň a zřejmě ani stát dovolit zaplatit avizovanou sumu, za niž Asahi Group Holdings získá skupinu firem včetně Plzeňského Prazdroje,“ uvedl primátor. V souvislosti s tím, že se o vlastnická práva k bývalému Měšťanskému pivovaru v Plzni hlásí Právovárečné měšťanstvo v Plzni, uvedl primátor, že by se nový majitel měl s právovárečníky sejít a měl by se s nimi pokusit jednat.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *