7x ke svobodě! Sedm milníků, důležitých dat v naší historii, která by neměla být zapomenuta!

Centrum Johan, PaNaMo a Bezejmenná čajovna spojily své síly, aby celkem sedmi různými akcemi od září do prosince připomněly důležité milníky v naší novodobé historii. Chystají například čtyřiadvacetihodinové čtení z textů Václava Havla v den, kdy by oslavil 80. narozeniny, happening na Den studenstva nebo večírek, který připomene 5. výročí úmrtí I. M. Jirouse.

Projekt byl zahájen 23. září dopoledne, položením květin na mostě I. M. Jirouse. Básníkovy nedožité 72. narozeniny tak symbolicky připomněli Marcela Mašínová za spolek PaNaMo a Roman Černík jako zástupce Centra Johan. Večer se v prostorách Moving Station uskuteční čtení z textů I. M. Jirouse.

„Spolu se zahájením projektu bychom také rádi vyzvali všechny, kdo mají rádi texty Václava Havla, aby se připojili k našemu čtyřiadvacetihodinovému čtení z jeho díla, které bude probíhat u Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech. Dobrovolníci z řad veřejnostitu budou od4. října 12:00 do 5. října12:00, což je den Havlových 80. narozenin, nepřetržitě číst jeho texty, každý vždy 30 minut,“ říká Marcela Mašínová, ředitelka spolku PaNaMo. Na čtení se zájemci musí předem zaregistrovat, informace najdou na www.johancentrum.cz.

Další akcí bude 28. říjnaoslava vzniku samostatného československého státu. V prostorách Moving station sekromě komentovaných prohlídek, koncertu a čtení poezie odehraje také diskuse o demokracii.

  1. listopadu, na výročí úmrtí I. M. Jirouse, od jehož smrti uplyne pět let, se v  Moving Station chystá na počest předního českého undergroundového básníkavečírek.

Na Den studenstva 17. listopaduse uskutečníhappenningna Mostě I. M. Jirouse.

Mezinárodní den lidských práv připomene 10. prosincev Moving Station multimediální projekt BrokenWords, na kterém se podílejí čínský exilový spisovatel a básník Liao I-wu, plzeňský básník Ivo Hucl a umělci soustředění kolem skupiny DG 307 – skladatel a multiinstrumentalista Tomáš Vtípil, hudebník a básník Pavel Zajíček a filmařka Petra Bučková.

  1. prosince, v den 5. výročí úmrtí Václava Havla, uzavře v Moving Stationprojekt 7x ke svobodě!derniéra kompozice Havlových aktovek Vaňku, člověče!tvůrčího seskupení Druhé nástupiště.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *