Plzeňská filharmonie vstupuje do jedinečné a převratné sezóny

http://plzen.cz/wp-content/uploads/2014/09/plzen_cz_1410330481_plzenska-filharmonie-700x357.jpg

Koncertem v Měšťanské besedě 22. září bude slavnostně zahájena nová koncertní sezóna Plzeňské filharmonie.

Celý ročník je pro nejvýznamnější západočeské těleso v mnohých ohledech jedinečný a převratný. V jeho průběhu si připomene výročí 70 let od založení Plzeňského rozhlasového orchestru, 21. září obdrží Uměleckou cenu města Plzně za rok 2015 za unikátní projekt Umělec a totalita a v průběhu sezóny vydá u zahraničního hudebního vydavatelství dlouho očekávanou nahrávku Bohuslava Martinů – Kompletní dílo pro violoncello a orchestr, natočenou s Petrem Nouzovským a šéfdirigentem Tomášem Braunerem. 

Spolu s rostoucím věhlasem orchestru stoupá počet koncertů v České republice a v zahraničí, včetně vystoupení na festivalech. Plzeňská filharmonie během léta navštívila hudební festivaly v Regensburgu, Českém Krumlově a Litoměřicích. Během koncertní sezóny pak čeká orchestr nahrávání pro Český rozhlas a téměř osmdesát koncertů.

Plzeňská filharmonie koncertuje nejen v Plzni, ale pořádá i večerní a dětské pořady v regionech Plzeňského kraje, je zvána ke koncertování po celé České republice a čeká ji i několik zahraničních turné. „Jsem přesvědčena, že i v této sezóně budeme důstojně reprezentovat město Plzeň i Plzeňský kraj na naší i zahraniční scéně,“ dodává ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Šéfdirigentem Plzeňské filharmonie je i v nové sezóně Tomáš Brauner, hlavním hostujícím dirigentem Belgičan Ronald Zollman a koncertním mistrem Hana Hložková. Na pozici 2. koncertního mistra byl nově jmenován Michal Sedláček.

Plzeňská filharmonie také rozšiřuje své koncertní možnosti využíváním novým sálů, které v minulém roce v Plzni vznikly, a tak se abonenti mohou mimo tradiční Měšťanskou besedu vydat na Novou scénu Divadla J. K. Tyla, kde se odehraje celá abonentní řada B, nebo do prostoru DEPO 2015, které bude hostit řadu C.

I v roce 2017 bude Plzeňská filharmonie pořadatelem 37. ročníku mezinárodního mezioborového festivalu Smetanovské dny, který má své pevné místo v kalendáři kulturních akcí v České republice. V roce 2017 se uskuteční od 2. do 23. března.

Mezi nejzajímavější sólisty, kteří se v Plzni představí, patří koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček, sólotrumpetista Symfonického orchestru Českého rozhlasu Marek Zvolánek, houslový virtuos Václav Hudeček nebo sólistka Deutsche Oper Berlin Jana Kurucová.

V klasické řadě B, z větší části věnované sólovému klavíru, vystoupí s Plzeňskou filharmonií kromě českých klavírních virtuosů Ivana Klánského a Igora Ardaševa také světoznámý francouzský klavírista Pascal Rogé.

V abonentní řadě C – „Napříč žánry“, se můžete těšit na jedinečný komponovaný večer nazvaný Filharmonický bedekr. Spolu se Svatoplukem Schullerem navštívíme prostřednictvím hudby místa, města a země, které svou nezaměnitelnou atmosférou inspirovaly významné světové hudební skladatele nejrůznějších žánrů.

V rámci této crossoverové řady připraví Plzeňská filharmonie také společný koncert s Lenkou Dusilovou a její kapelou Baromantika, který proběhne v květnu příštího roku. V nové koncertní sezóně bude také možné shlédnout již pět pořadů v abonentní řadě D, věnované dětem. Mimo tradiční čtyři hudebně-zábavné pořady, které mají své místo ve Studiu S1 Českého rozhlasu Plzeň, je novinkou této řady Dětský maškarní bál s Plzeňskou filharmonií, který z kapacitních důvodů proběhne v prostorách DEPO 2015.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *