Plzeňská Fakultní nemocnice má nedostatek krve. Prosí dárce všech skupin, aby přišli na Transfúzní oddělení

Fakultní nemocnice  Plzeň má jako už tradičně v letních měsících nedostatek krve a žádá širokou veřejnost o spolupráci při doplnění  krevních zásob Transfuzního oddělení.

“Prosíme dárce i prvodárce všech krevních skupin, aby přišli na transfuzní oddělení, ulice 17. listopadu 12 v Plzni, svým dárcovstvím přispěli k stabilizaci krevních zásob a zároveň napomohli při záchraně mnoha lidských životů,” říká mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Důvody oslovení veřejnosti popisuje  primářka Transfuzního oddělení MUDr. Jarmila Hrubá: „Díky proběhlým státním svátkům v minulém týdnu se celkově  snížily počty odběrových dnů a tím se  ponížily  krevní zásoby. V průměru denně přijde na naše oddělení darovat krev  80 dárců, pátky bývají vyhledávané, chodí i 100 lidí. V prvním prázdninových dnech však  přišlo jen průměrně denně 50 dárců a pondělí 11. července  bylo nejslabším dnem, odebrali jsme krev pouze 32 dárcům.”

K 30. červnu 2016 proběhlo na Transfuzním oddělení 8 820 odběrů, je to číslo, které odpovídá průměru předcházejících let (pro porovnání: v roce  2014  – 17 806 odběrů, rok  2015 –  17 796 odběrů). Spotřeba krevních jednotek ve FN Plzeň je různá, záleží na typu operace. V případě plánované ortopedické operace se v průměru  spotřebují  3-4 krevní jednotky (1 jednotka = jeden odběr od jednoho dárce), pokud je přijat pacient s rozsáhlými poraněními, při jehož léčbě  následují i opakující se  operace, může nemocný dostat 20 i více krevních konzerv.

Dárci i prvodárci mohou přijít na Transfuzní oddělení v pracovních dnech  od 6:30-12:00 hod., ve středu je provozní doba od 6:30-17:30 hod. Dovolujeme si požádat všechny dárce, aby své dárcovství  plánovali, pokud možno, před odjezdem do přímořských letovisek jižní Evropy.

Vedení FN Plzeň velmi děkuje všem dárcům, kteří svým dárcovstvím zachraňují  lidské životy a svým skutkem napomáhají lidské solidaritě.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *