V zoo Plzeň zahájili Rok botaniky. Přijďte na výstavu rostlin a mravenců do pavilonu nosorožců

Plzeňská zoo dnes slavnostně otevřela první z pěti tematických expozičních botanických výstav a zahájila Rok botaniky. Výstava Rostliny  a mravenci je k vidění v pavilonu nosorožců.  Na výstavě žije celkem 15 druhů mravenců, z toho 1 africký, 2 jihoamerické druhy (z populárního rodu  Atta) a nejvíce, 10 z Evropy a Asie. Mezi zajímavé již názvem patří mravenec osmitrnný,  mravenec střihač nebo mravenec zrnojed.  Dobře pozorovat mravence umožní i přiložené lupy.

Z naučných tabulí se návštěvníci dozvědí opravdu hodně faktů a mravencích, jejich soužití s rostlinami a přírodě vůbec. Například, že: mravenci patří k nejrozšířenějšímu hmyzu na světě. Jako vysoce dominantní živočichové, propojení spletitou sítí vztahů s mnoha jinými organismy, mají mravenci obrovský ekologický i ekonomický význam. V současné době je známo více než 13 150 druhů mravenců. Mravenčí kolonie čítají v závislosti na druhu desítky až milióny jedinců. Liší se i počet královen v hnízdě, od jedné po mnoho tisíc.

Nejpočetnějšími jedinci v kolonii jsou dělnice, tedy neokřídlené dcery královen vyloučené z pohlavního roz­množování. Mravenci rodů Atta  a Acromyrmex a jejich příbuzní odstři­hávají zelené kousky listů a nosí je do svých hnízd, kde je kom­postují a pěstují na nich houby, které jim slouží za potravu. Mravenci zrnojedi rodů Messor, Pheidole a Pogono­myrmex sbírají semena rostlin do svých hnízd, kde je dříve či později zkonzumují. Ze Středozemí známe případy, kdy mravenci rodu Messor sesbírali ročně až 100 kg zrní na 1 hektar obilného pole.  Na území České republiky bylo dosud nalezeno 111 druhů mravenců žijících ve volné přírodě.  

 

Tematické výstavy v expozicích:

·         17. 3.  Rostliny a mravenci – v pavilonu nosorožců indických

·         15. 4. Rostliny evropských hor

·         15. 6.  Soukromí rostlin

·         15. 7.  Rostlině v životě člověka (užitkové i jedovaté)

20. 9.  Mimikry – rostliny a hmyz

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *