Operní soubor Divadla J. K. Tyla se na jeden večer přestěhuje do katedrály sv. Bartoloměje

Soubor opery Divadla J. K. Tyla se na jeden večer přestěhuje do katedrály sv. Bartoloměje. V neděli 27. října 2024 uvede v tomto úchvatném a pro něj netradičním prostředí klenot evropské duchovní hudby – Rekviem českého skladatele Antonína Rejchy. Pod taktovkou šéfa opery Jiřího Petrdlíka vystoupí sólisté Ivana Veberová, Jana Piorecká, Tomáš Kořínek a Andrij Charlamov společně s orchestrem a sborem opery DJKT a pěveckým sborem Vox Pragae.

Antonín Rejcha (1770–1836), vynikající skladatel a hudební teoretik působící dlouhá léta ve Francii, dokončil svou Mši za zemřelé neboli Rekviem roku 1808. Podle slov dramaturga opery DJKT Vojtěcha Franka tato Rejchova monumentální skladba předběhla svou dobu romantickým výrazem, komplexností struktury i silou sdělení. „Ne nadarmo se o tomto Rejchově díle psalo, že tvoří spojovací článek mezi rekviem Mozartovým a Berliozovým,“ doplňuje Frank. Rejchova Mše za zemřelé byla objevena spolu s jeho dalšími rukopisy v Národní knihovně v Paříži teprve ve druhé polovině 20. století a od té doby se dočkala řady uvedení v Evropě i Americe.

„Neumím si představit příhodnější místo pro uvedení duchovní hudby, než je katedrála sv. Bartoloměje. Velmi si cením toho, že soubor opery Divadla J. K. Tyla zde uvede dílo českého skladatele Antonína Rejchy, a to právě v předvečer státního svátku a oslav Roku české hudby 2024,“ uvedla Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Tradice podzimních koncertů v katedrále sv. Bartoloměje vznikla před čtyřmi lety, diváci tak v minulosti mohli slyšet dvakrát Mozartovo Rekviem, minulý rok pak Rekviem Gabriela Faurého. Poprvé soubor opery v katedrále vystoupil v červnu 2021 při příležitosti jejího znovuotevření.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Martina Drbušková, foto Irena Štěrbová

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *