POLETÍME je letošním tématem plzeňského festivalu Animánie

V listopadu se v Plzni už tradičně uskuteční největší mezinárodní přehlídka audiovizuální tvorby dětí a mládeže do 26 let, Festival Animánie. Kromě soutěžních krátkých animovaných filmů z 19 zemí nabídne divákům inspirativní celovečerní novinky i lahůdky z filmových archivů. Připravují se animační dílny, setkání s osobnostmi a otevře se i svět tvůrců počítačových her. Centrem 19. ročníku Festivalu Animánie bude od 14. do 17. listopadu 2024 Moving Station.

Do soutěže o festivalové ceny Animáničky přihlásili mladí animátoři z celého světa stovky krátkých filmů. „Z přihlášených jsme letos vybrali 127 snímků z 19 zemí. Všechny vybrané filmy mohou návštěvníci festivalu vidět zdarma v rámci soutěžních bloků jednotlivých kategorií. Pro začínající animátory je projekce jejich filmu v kinosále velkým zážitkem a skvělou zpětnou vazbou,“ uvedla ředitelka Festivalu Animánie Lenka Špačková. Soutěžní filmy bude na festivalu hodnotit odborná porota, ale také poroty dětská a studentská. Svoji cenu udělí i diváci.

Kromě soutěžních snímků se malí i velcí mohou těšit na inspirativní filmy v duchu letošního tématu POLETÍME, třeba na legendární Ukradenou vzducholoď režiséra Karla Zemana, Dívku na koštěti nebo japonský fantasy film Laputa: Nebeský zámek. Chybět nebudou ani celovečerní animované novinky, mimo jiné Život k sežrání nebo loutkový Velký pán. Vstupenky na projekce celovečerních filmů budou již brzy v prodeji prostřednictvím sítě GoOut.

Téma POLETÍME se promítne i do animačních dílen a polepšoven, které poradí, jak to udělat, aby se objekty, zvířata i lidé ve filmu vznesli.

Festival nahlédne do světa animace počítačových her – hry mladých tvůrců se utkají v soutěži, pro návštěvníky bude připravená oblíbená game zóna a uskuteční se workshopy zaměřené na vývoj her.
Festival představí tvorbu studentů uměleckých škol a promítne novinky z festivalu Anifilm. Svůj vzdělávací program budou mít také lektoři a pedagogové, kteří se věnují animaci.

„Na Festival Animánie zveme rodiny s dětmi i všechny diváky, které baví animované filmy. Mohou se dívat, ale mohou také zkusit sami animovat, hrát hry, soutěžit nebo se potkat se zajímavými hosty,“ uvedla Lenka Špačková.

Festival pořádá spolek Animánie, který se zabývá filmovou a audiovizuální výchovou celoročně. V průběhu roku pořádá workshopy, programy a semináře pro děti, studenty, pedagogy i ostatní zájemce o film.

Daniela Vítová

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *