České dráhy mají další Vectrony. Vozí i Západní expresy a Krušnohory

České dráhy dnes převzaly už padesátou a tedy poslední lokomotivu Siemens Vectron pronajatou od společnosti RS Lease. Hned od začátku své služby nese jméno Honzík 50.

Nejmodernější evropské lokomotivy zajistí od prosincové změny jízdního řádu dopravu vlaků EC/IC mezi Prahou a Ostravskem, odkud budou pokračovat také do Žiliny, Košic a Varšavy. Nově odvezou také vlaky EC Metropolitan z Prahy přes Brno, Břeclav do Bratislavy a Budapešti.

I nadále budou dopravovat i další spoje Českých drah, např. vlaky Západní expres, Krušnohor, Slovácký expres nebo vlaky Berliner do Německa. Vectrony od prosince najezdí každý den přes 47 000 kilometrů a včele spojů největšího českého železničního dopravce zamíří např. do Berlína, Hamburku, Kielu, Varšavy, Košic, Bratislavy nebo Budapešti. Během roku 2025 se jejich akční rádius rozšíří také o rakouské tratě.

Siemens Vectron je nejrychlejší a nejvýkonnější lokomotivou současnosti. Její maximální rychlost je 200 km/h, tu dosahuje ve službách Českých drah např. na trati Berlín – Hamburk, a připravuje se výroba stroje s rychlostí 230 km/h. Výkon lokomotiv je až 6 400 kW.

Zdroj: České dráhy

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *