Na Lékařské fakultě v Plzni poprvé studují i radiologičtí asistenti

Spolu s mediky, kteří se připravují na povolání všeobecného a zubního lékaře, začnou v kampusu lékařské fakulty na Lochotíně poprvé studovat i radiologičtí asistenti. Nový magisterský program s názvem „Zobrazovací a ozařovací technologie v radiodiagnostice, nukleární medicíně a radioterapii“ bude připravovat špičkové specialisty v rychle se rozvíjející nelékařské zdravotnické profesi. Akademický rok 2024/25 začíná na Lékařské fakultě v Plzni Univerzity Karlovy v úterý 1. října.

Nově otevřený magisterský program pro radiologické asistenty je dvouletý a je určený absolventům bakalářského programu. „Toto studium jsme na naší fakultě připravili v návaznosti na poptávku pracovišť z oblasti zobrazovacích technologií v radiodiagnostice po pracovnících, kteří budou schopni vysoce specializovaných diagnostických výkonů a samostatného rozhodování a výkonů,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiří Ferda, Ph.D., proděkan pro výuku magisterských studijních programů a pro výuku nelékařského zdravotnického personálu. „Že je o obor zájem i ze strany studentů se nám potvrdilo, když jsme přijali 108  přihlášek na 20 vypsaných studijních míst. Nakonec u nás letos začíná studovat 24 budoucích radiologických asistentů.“

Celkově se letos o přijetí na plzeňskou lékařskou fakultu ucházelo rekordních 3600 zájemců. Do prvního ročníku bylo přijato 299 studentů všeobecného lékařství, kteří mají před sebou šest let studia, a 46 studentů zubního lékařství, jejichž studium je pětileté. Medicínské obory se v Plzni tradičně studují také v angličtině – na všeobecné lékařství se letos zapsalo 94 a na zubní lékařství 29 zahraničních studentů.

Zdroj: LF UK Plzeň – Barbora Černíková

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *