Na Karlovarsku vznikne centrum pro testování bezpilotních systémů

Na Karlovarsku by mohl po vývojovém a testovacím centru pro autonomní vozy německého koncernu BMW vzniknout i polygon pro bezpilotní letecké systémy. Radní kraje odsouhlasili znění klíčového memoranda o spolupráci na rozvoji a podpoře průmyslu bezpilotních leteckých systémů v Karlovarském kraji. To bude uzavřeno s Ministerstvem dopravy, Hospodářskou komorou České republiky a skupinou Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

Memorandum definuje spolupráci při rozvoji a podpoře bezpilotních systémů v regionu. Je to projekt, který využívá potenciálu Karlovarského kraje, v němž se po útlumu těžby dříve dobývaná území proměňují na místa s vysoce přidanou hodnotou. Kraj i celá Česká republika tak mají jedinečnou příležitost nabídnout volný prostor pro testování a vývoj bezpilotních leteckých systémů.

V rámci navrhnutého memoranda se počítá s podporou investic souvisejících se záměrem vybudování polygonu pro bezpilotní letecké systémy, jeho provozu i navazujícími činnostmi. Myšleno je také na zajištění potřebné infrastruktury a podporu rozvoje odborného středního a vysokoškolského vzdělávání. Strany, které memorandum uzavřou, počítají rovněž s vytvořením legislativních a dalších nezbytných podmínek pro další rozvoj tohoto odvětví v Karlovarském kraji i mimo něj s přesahem do celé Evropské unie. Docházet by mělo i k důležitému transferu znalostí a technologií do průmyslové praxe.

Nový testovací polygon pro bezpilotní letecké systémy by měl vyrůst na pozemcích vlastněných skupinou Sokolovská uhelná a SUAS GROUP. „Už před časem vytipoval Úřad pro civilní letectví čtyři lokality na našich pozemcích, ze kterých se vybere ta nejvhodnější pro vznik testovacího polygonu. Přínos celého záměru vidíme v jeho samotném zaměření na strojírenství v leteckém průmyslu, úzce souvisí také se sofistikovanou elektronikou, IT a řídicími systémy. To vše může oslovit budoucí investory v oblasti vývoje, výzkumu a výroby těchto dopravních prostředků budoucnosti. Navíc obdobný projekt se v České republice zatím nerealizoval, proto věřím, že se nám podaří vzbudit zájem mladých lidí, kteří by chtěli studovat související obory, ale i zájem odborníků, jež by přímo v Karlovarském kraji mohli pracovat na rozvoji inovací ve využití dronů. Přesně takovou aktivitu náš region v transformaci potřebuje,“ doplnil Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

Zdroj: Karlovarský kraj, ilustrační foto

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *