Lidé chtějí pomoci postiženým oblastem. Karlovarští hasiči vyrazili na sever Moravy

Vzhledem k tomu, že se Karlovarskému kraji vyhla vlna mohutných přívalových dešťů, množí se na hejtmanství a u hasičů dotazy ohledně organizování sběru humanitární pomoci pro území postižená povodněmi. Ty mají směřovat nejen k profesionálním i dobrovolným hasičům, ale také k obcím.

„Shromažďování pomoci je možné až ve chvíli, kdy jsou známi požadavky z postižených území. V současnosti nebyl vznesen požadavek na poskytnutí humanitární pomoci, a proto prosíme obyvatele našeho kraje, aby zatím nikam nevozili jakoukoliv pomoc a vyčkali zveřejnění oficiálních sbírek s určením druhu pomoci a organizačními pokyny k provedení sbírek,“ uvedl Lukáš Černý z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Počasí se na Karlovarsku postupně uklidňuje, což se rozhodně nedá říct o jiných krajích a především o severu Moravy. “Dopoledne jsme obdrželi požadavky na vyslání odřadů z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Do dvou hodin od přijetí žádostí vyjel do Olomouckého kraje speciální dronový vůz společně se třemi piloty a do Moravskoslezského kraje byl vyslán záchranný odřad čítající 32 osob, především se jedná o lezce a specialisty pro práci na vodě, 14 vozidel, včetně evakuačního autobusu, evakuačního nákladního automobilu s vysokou brodivostí, cisterny pro tankování PHM, spojového vozu a standardních zásahových automobilů,” uvádí karlovarští hasiči na svém Facebooku. “Dále jsou součástí odřadu přívěsy s celkem 10 čluny a další vybavení pro práci na vodě, ve výškách a nad volnou hloubkou. Oba odřady jsou na cestě do určených krajů a jsou koncipovány plně soběstačně, bez potřeby podpory v místě působení.”

Zdroj: Karlovarský kraj a HZS

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *