Zažijte autentické baroko, nebo ho sami vytvořte. Šanci máte hned v červenci

Zažít nebo dokonce spoluvytvářet historicky poučenou interpretaci barokní hudby mohou zájemci o správný a zdravý zpěv. V západních Čechách je k tomu výjimečná příležitost na mezinárodním Kurzu staré hudby pro zpěváky. Letos se uskuteční už pojedenácté a je určen široké veřejnosti.

Za deset let se mezi účastníky objevili jak studenti konzervatoří, tak členové amatérských sborů nebo lidé, kteří si jen chtěli vyzkoušet něco nového. Převážná většina frekventantů je z České republiky.

Týdenní kurz začíná v pátek 5. července a je přípravou tří představení v následujícím víkendu. V roce 2024 se bude věnovat tématu „Tragédie v raném baroku“ a účastníci poloscénicky nastudují některá z těchto děl: Henry Purcell: Dido and Aeneas Act 3, Thomas Weelkes: David’s Lamentation (When David heard) à 6 či Claudio Monteverdi: Lasciatemi morire à 5 a Arianna Scena 7a.

Kurz v roce 2024 nalezne zázemí poprvé v Krušných horách, konkrétně v Perninku, v domě Svatý Jan Nepomucký (na druhém snímku) a v protilehlé ZŠ. “Pro provedení premiéry studovaného představení v pátek 12.7.2024 od 19:00 jsme vybrali nádherný barokní kostel sv. Anny v Sedlci u Karlových Varů. V sobotu 13.07. bude představení v zámku v Manětíně též od 19:00 a závěrečné představení oživí kdysi nádherný barokní kostel sv. Martina v Křivcích u Bezdružic. Program vystoupení bude různorodý, v časové dotaci minimálně 60 min. Budou se v něm střídat sbory, sóla, instrumentální party a především poloscénické ukázky z raně barokních oper,” uvádí Jana Vacíková z pořádajícího spolku Kurz staré hudby.

Prázdninový kurz je svou náplní a úrovní zcela ojedinělou záležitostí v rámci západních Čech i celé České republiky. Zárukou umělecké kvality projektu jsou jména mezinárodně uznávaných lektorů, kteří jako odborníci na starou hudbu působí v mnoha zemích světa. James Gray (Itálie), umělecký ředitel, je znalcem autentického způsobu nastudování barokní hudby, Markéta Malcová (Irsko, Česká republika) a Kinga Cserjési (Maďarsko, USA) jsou garanty dobré přípravy závěrečných koncertů.

“Srdečně zveme všechny milovníky krásné staré hudby, aby se přišli podívat na některé z představení, ale především ty z vás, kteří pocítili touhu na tomhle projektu se podílet,” zve Jana Vacíková. Veškeré potřebné informace najdete na https://www.course-in-early-music.com/cs
Kurz staré hudby má i FB stránky. Deadline pro ty z vás, kteří by rádi získali roli v některé z oper, a to již 15.02.2024! Ostatní, kteří se chtějí účastnit výuky a nácviku sborových partů, mají čas do 30. dubna.

Zdroj: Kurz staré hudby, z. s.

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *