Strava a nápoje od pradávných dob po novověk – téma letošního Mezinárodního dne archeologie

Svátek nadšení z objevování. I tak je možné nazvat Mezinárodní den archeologie, který se koná každoročně třetí sobotu v říjnu a organizace z celého světa při něm nabízí speciální program přibližující nejrůznější archeologické aktivity. Poprvé byl Mezinárodní den archeologie slaven v USA v roce 2011, v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V České republice se poprvé konal v roce 2014.

V letošním roce se Západočeské muzeum v Plzni v sobotu 21. října již sedmým rokem zapojí do oslav Mezinárodního dne archeologie. Pro návštěvníky všech věkových kategorií  je připraven pestrý interaktivní program na téma “Archeologie dětem“. Tématem letošního Mezinárodního dne archeologie bude strava a nápoje od pradávných dob po novověk.

Budete mít možnost objevit, co bylo součástí jídelníčků našich předků, jaké plodiny pěstovali a jaké rostliny sbírali z divočiny. Dozvíte se, jak lidé pracovali s pazourkovými nástroji, co si Keltové brali s sebou na svačinu, co patřilo do jídelníčku germánské elity a jak probíhaly hostiny v raném středověku. Uvidíte, jaké byliny a koření byly v průběhu historie pěstovány a využívány. A samozřejmě budete mít možnost prohlédnout si originální archeologické nálezy. Pro děti bude připravena interaktivní část, kde si samy vyzkouší, jak naši předci zajišťovali potravu, včetně lovu ryb a zvěře a sbírání plodů a bylin.

Vstup na program a do expozic Pohledy do minulosti Plzeňského kraje (expozice Archeologie a Historie), Plzeňská městská zbrojnice a do ateliéru je v sobotu 21. 10. 2023 od 10 do 18 hodin volný.

Zdroj: Západočeské muzeum v Plzni

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *