SOUTĚŽ: Unikátní sbírka panenek na vás čeká v plzeňské Purkyňově ulici

V Plzni se blízko centra můžete dostat mezi samé panenky. Unikátní muzeum v Purkyňově ulici představuje rozsáhlou sbírku z československé historie výroby panenek. Potkáte tam panenky nejen moderní, ale i ty, se kterými si hrály ještě vaše babičky. A s panenkami se tam můžete i s dětmi nejen polaskat, ale přímo od majitelky muzea se dozvíte, jak se takové panenky opravují. 

V muzeu se setkáte se třemi stovkami panenek. Je to ale jen malá část toho, co majitelka Jiřina Havlová vlastní. Panenky opravuje s citem a zanechává jim punc svojí doby. Napsala také encyklopedii o panenkách “Historie a vývoj české panenky”, kterou má již několik muzeí i sběratelů. Panenky jsou vášní Jany Havlové, a rovněž radostí, kterou ráda sdílí.

Se skupinou sběratelů pořádá muzeum také každý rok festival panenek v Plzni, na který se sjedou vystavovatelé nejen z ČR, ale i ze zahraničí. www.muzeumpanenekplzen.cz

Přijďte se do unikátního muzea panenek v Plzni podívat, anebo vyražte na některou z akcí, kde se s panenkami paní Havlové také můžete setkat:
Zámek Bor u Tachova červen 2023 – starožitné panenky a princezny.

Festival panenek v Plzni, Hotel Continental 14.-15. 10. 2023.

Muzeum Rokycany listopad 2023 – Retro panenky.

Nepomuk léto – 2023 zápůjčka loutek
Spálené Poříčí – léto 2023.

Na návštěvu Muzea panenek se můžete vydat i s Českým pohledem. Tři lidé, kteří se nejblíž v tipovačce přiblíží k číslu, kolik má Jana Havlová  ve své sbírce panenek, dostanou “dospěláckou” vstupenku do muzea v Purkyňově ulici. Odpovědi nám pošlete do 25. května 2023 na e-mailovou adresu: obchod@ceskypohled.eu

Zdroj: Muzeum panenek Plzeň

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *