Chvojkovy lomy a Částkova ulice získají inteligentní osvětlení s pohybovými čidly

Modernizaci veřejného osvětlení v Částkově ulici a ve Chvojkových lomech na Slovanech připravují na říjen Plzeňské městské dopravní podniky. Pro obě oblasti se použijí shodná svítidla TERA E 40 wattů s příznivou barevnou teplotou 2200 kelvinů. Pro obě lokality budou použity rozdílné útlumové scénáře svítivosti. 

„V oblasti Chvojkových lomů budou svítidla vybavena pohybovými čidly, tedy, že při detekci pohybu například od procházejících osob, běžců a podobně se dočasně zvýší intenzita svítivosti na více jak 80 procent kapacity svítidla. Ve Chvojkových lomech bude takto modernizováno 30 svítidel. Ta budou osazena řídicím modulem, který umožňuje řízení a monitorování svítidel a zároveň vytváří tzv. Mesh síť vzájemně datově bezdrátově propojených prvků,“ vysvětlil radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Do této sítě bude rovněž zapojena nově nainstalovaná environmentální stanice KES-1 měřicí veličiny jako např. CO, NO2, CO2, O3, prachové částice, atmosférický tlak atd. Environmentální stanice bude namontována na sloupu veřejného osvětlení v blízkosti kruhového objezdu Částkova – Lobezská. Data se následně budou zobrazovat na elektronické úřední desce a budou doplněna v místě odkazu již existujících meteorologických stanic.

„Modernizace veřejného osvětlení s sebou přináší nejen úsporu provozních prostředků, ale také biologicky příznivější chromatičnost svítidel a detekcí pohybu vyšší bezpečnost veřejných prostor města Plzně,“ doplnil Vlastimil Gola.

Chvojkovy lomy byly vybrány zejména z důvodu těsné blízkosti sídliště, kde světelný smog dopadá na každodenní biorytmus obyvatel. Taktéž větší bezpečnost díky změně svítivosti obyvatelé přilehlých domů dle průzkumu mínění velmi uvítají.

Projekt modernizace veřejného osvětlení v parku Chvojkovy lomy se týká 30 sloupů veřejného osvětlení, na kterých budou vyměněna svítidla. V Částkově ulici se jedná o výměnu 28 kusů svítidel.

Zdroj: www.plzen.eu, ilustrační foto

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *