Velhartice nabízejí v srpnu atraktivní programy a útěk před davy a frontami

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny. Na toto období připravila správa hradu Velhartice na Klatovsku několik zajímavých programů a také tipů na příjemný pobyt v hradním areálu.

  1. 8. od 20:00
    Balada pro banditu

Velhartický hrad ve svých prostorách přivítá kultovní muzikálovou verzi slavného příběhu Nikoly Šuhaje loupežníka a jeho lásky, Baladu pro banditu v podání pěveckého sboru Svatobor ze Sušice. Láska, zrada, nezkrotná touha po svobodě, úplatnost, pomsta, vražda – taková a mnohá další témata v sobě skrývá tato nádherná balada, ve které se snoubí napínavé činoherní situace s krásnými písněmi v dramatických kulisách středověkého hradu.

 

  1. a 29. 8. 18 – 21 hod.

Večerní divadelní prohlídky Prokletí Velhartických pánů

Procházka historií, procházka časem. Mění se toho hodně, architektura, technické dovednosti, móda, životní styl. Jen my lidé jsme stále stejní, se všemi ctnostmi i nectnostmi. Při procházce hradními i zámeckými prostory Velhartic se mohou návštěvníci těšit na oživlé výjevy na motivy osudů Velhartic a jejich pánů.

Vzhledem k omezené kapacitě těchto speciálních prohlídek doporučujeme k nákupu vstupenek využít předprodej v pokladně hradu Velhartice nebo online nákup vstupenek na vstupenkovém portále NPÚ: https://npuvstupenky.colosseum.eu/velhartice/list

 

PŘÍJEMNÁ RODINNÁ ATMOSFÉRA

I přes zvýšený zájem turistů v letošní sezoně panuje v hradním areálu stále příjemná rodinná atmosféra. Nádvoří je dostatečně velké, členité, a návštěvník  má možnost najít si zákoutí a prostor pro vnímaní autenticity a atmosféry této významné památky. Při deštivé přeháňce nebo naopak před sluncem se může schovat pod stromem nebo třeba pod renesančními arkády zámeckého křídla. Ale jsou zde i příležitosti pro aktivně strávený pobyt. Například je možné si zahrát kuželky, vyzkoušet svůj důvtip při zdolání Lucasova hlavolamu nebo si zahrát šachy s velkými vyřezávanými figurami.

 

NOVINKA: SPECIÁLNÍ PÍSKOVIŠTĚ PRO STAVBY DĚTSKÝCH HRADŮ

Novinkou této sezóny je pískoviště, kde si mohou rodiče s dětmi postavit vlastní středověký hrad a případně se vyfotit s velhartickým hradem v pozadí.

I bez prohlídky s průvodcem je možné navštívit zrekonstruované prostory hradního pivovaru. Například sezónní fotografickou výstavu Znovuzrození velhartického hradu, nebo interaktivní výstavu věnovanou středověkému stavitelství.

V prostorách hradního pivovaru je situována i stylová restaurace U hradního sládka, nabízející nejen příjemné posezení, ale rovněž kvalitní gastronomii postavenou na dodávkách surovin od vybraných regionálních farmářů a dalších producentů.

V těsné blízkosti velhartických hradeb našly svůj nový domov stavby lidového stavitelství z Klatovska. Jedná se o historicky hodnotné roubené či poloroubené stavby se šindelovými či doškovými střechami. Tento malý skanzen je navíc možné navštívit volně bez ohledu na otevírací dobu hradu.

Velhartice jsou prostě hrad, který vás mile překvapí.

Zdroj: NPÚ, hrad Velhartice

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *