Klášter Plasy zve na speciální prohlídky vodního systému

Klášter Plasy přichystal pro nadcházející víkend, 13. a 14. 7., technicky zaměřené prohlídky unikátního vodního a vzdušného systému budovy konventu, která byla postavena podle plánů geniálního architekta Santiniho v letech 1711 až 1738. „Uvedeme vás v úžas nad promyšleností barokního inženýrství v případě technického řešení základů budovy, s čímž souvisí vodní a vzdušný systém konventu. Prozradíme vám také nejnovější poznatky a přiblížíme dění kolem obnovy a údržby těchto systémů“, láká k prohlídce Monika Tuková ze správy plaského kláštera. V rámci prohlídky se návštěvníci podívají také do klášterního vězení, vzdušníkových chodeb a běžně nepřístupné severozápadní části přízemí konventu.

Prohlídky jsou určeny osobám starším deseti let, které netrpí klaustrofobií. „Návštěvník by se měl na prohlídky vybavit baterkou a pevnou obuví“, doporučuje Monika Tuková.

Vzhledem k omezené kapacitě počtu návštěvníků ve skupině je třeba si prohlídku zarezervovat předem. Prohlídky vycházejí ve vybraných časech desetkrát za den a jednotné vstupné činí 230,- Kč.

Budova konventu byla vystavěna v letech 1711–1738 podle plánů architekta Jana Blažeje Santini Aichela. Podle cisterciácké tradice se stavělo v údolní říční nivě, kde se nacházelo velmi nestabilní bažinaté podloží. Proto byla budova založena na 5100 dubových pilotách, k nimž se přivedla voda, jež konzervuje toto dřevo v základech. Soustava vodních kanálů nacházejících se pod budovou konventu, není jediným technickým řešením této stavby. Konvent má také vzdušný systém, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu. (tz)

Foto NPÚ

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *