Starý Plzenec ode dneška spojuje s Koterovem nová cyklostezka. V budoucnu povede až do Brd

“Co cyklostezka spojila, člověk ať nerozděluje,” popřál dnes nové cyklostezce spojující Starý Plzenec s plzeňskou částí Koterov starosta druhého obvodu a senátor Lumír Aschenbrenner. Několikaleté úsilí městského obvodu Plzeň 2–Slovany a města Starý Plzenec dospělo ke zdárnému závěru. Stavba cyklostezky mezi Koterovem a Starým Plzencem byla dokončena a cyklisté ji oficiálně ode dneška mohou naplno využívat. V budoucnu by měla pokračovat až k Padrťským rybníkům. Staroplzenecká radnice teď plánuje napojení směrem na Šťáhlavy.

Celkové stavební náklady vyšly na 14,1 milionu korun, přičemž 90 % z této částky bylo hrazeno z dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, zbylých 10% pak z dotace Plzeňského kraje. Při slavnostním stříhání pásky to připomněli starostka Starého Plzence Vlasta Doláková a místostarosta druhého plzeňského obvodu Jan Fluxa.

Cyklisté úsek podél řeky Úhlavy mezi Koterovem a Starým Plzencem rádi využívali už kdysi. Dříve však museli projíždět více neupravenou krajinou, kde chyběla regulérně zpevněná cesta. „Cyklostezka Koterov – Starý Plzenec má rozpětí 3,15 kilometrů, z toho 2,45 km vede po staroplzenecké části a zbytek po území Koterova. Šířka 3 metry je dostačující a její asfaltový povrch pak zajišťuje pohodlnou jízdu. Cyklostezka vede z Koterova od odbočky z hlavní silnice na Starý Plzenec k lávce přes Úslavu, kde začíná, po lukách na levém břehu směrem pod dálniční most ,“ řekl starosta MO Plzeň 2–Slovany Lumír Aschenbrenner.

Městský obvod Plzeň 2–Slovany počítá s rozvojem cyklostezek na svém území i do budoucna. „Cyklostezky na území Slovan stavíme již řadu let a rozhodně jde o prioritu, kterou se chceme zabývat i nadále,“ konstatoval starosta Aschenbrenner.

Kromě samotných cyklostezek je ale důležité i jejich vzájemné propojení. „Cyklostezka z Koterova do Starého Plzence je součástí jak systému sportovně rekreačních tras Greenways, tak cyklotrasy Plzeň – Brdy. Po jejím dokončení se cyklisté dostanou z Koterova přes Starý Plzenec, Šťáhlavy, Nezvěstice, Žákavu a Spálené Poříčí až do Brd, například na Padrťské rybníky,“  doplnil místostarosta Roman Andrlík.

Snímky Městský obvod Plzeň 2

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *