Lidová architektura Plzeňska na jednom místě. Národopisné muzeum představí památkové zóny a rezervace kraje

Západočeské muzeum v Plzni zve na putovní výstavu nazvanou lidová architektura Plzeňského kraje do Národopisného muzea Plzeňska na nám. Republiky 13. Zahajuje 26. července a potrvá až do 30. září. Vstupné je pro všechny návštěvníky zdarma.

“Putovní výstava Lidová architektura Plzeňského kraje vznikla v roce 2017 ku příležitosti „Roku lidové architektury 2017“. Dle územní působnosti spolupracovali na její přípravě odborní pracovníci všech muzejních institucí zřizovaných Plzeňským krajem,” informuje mluvčí muzea Romana Němečková.

Na příkladu vybraných staveb představí výstava návštěvníkům jednotlivé památkové zóny a rezervace, kterých se v současné době na území Plzeňského kraje nachází téměř 50. Opomenuta nezůstanou ani základní specifika lidového stavitelství té které oblasti. Vzhledem k tomu, že se na přípravě výstavy podílelo rovněž národopisné oddělení Západočeského muzea v Plzni, bude pozornost věnována také památkovým zónám a rezervacím na území Plzně – města. Představeny tak budou venkovské památkové rezervace Božkov, Černice a Koterov, spolu s památkovými zónami Bolevec, Bukovec, Červený Hrádek, Křimice, Lobzy, Radčice a Újezd.

“Putovní výstavu jste prozatím mohli shlédnout ve Skanzenu lidové architektury jihozápadních Čech v Chanovicích (2017), v Muzeu Českého Lesa v Tachově (2017), v Muzeu Železná Ruda a na zámku Hradiště Muzea Jižního Plzeňska v Blovicích,” konstatuje Němečková.

V Národopisném muzeu Plzeňska je otevřeno úterý až neděle: 10.00 – 12.00 a 12.30 – 18.00 hodin.

Ilustrační foto Západočeské muzeum v Plzni

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *