Na Bahna už zítra! Čeští legionáři se postaví proti rakouskouherským a německým jednotkám na řece Piavě

Příznivci vojenské historie a fanoušci Armády České republiky se opět sejdou na Dnu pozemního vojska Bahna 2018 v sobotu 23. června od 9 do 17 hodin. Akce se koná v prostoru Zadního Bahna u Strašic na Rokycansku, v bývalém vojenském újezdu Brdy. Armáda České republiky zde představí řadu činností vojenských profesionálů.

„Do cvičení Bahna se zapojí přes 1000 vojenských profesionálů včetně studentů vojenských škol s více než 350 kusy pozemní i letecké techniky,“ řekl velitel Pozemních sil AČR brigádní generál Josef Kopecký.

V hlavní dynamické ukázce návštěvníci zhlédnou činnost rotního úkolového uskupení v operaci na vynucení míru. „Vojáci za podpory letectva, dělostřelectva a vzdušného výsadku zajistí objekt s otravnými látkami proti jeho zneužití bojujícími stranami,“ upřesnil generál Kopecký.

Den pozemního vojska Bahna 2018 organizuje Nadace pozemního vojska ve spolupráci s Armádou České republiky reprezentovanou Velitelstvím pozemních sil. Do akce se zapojí sekce podpory Ministerstva obrany, Vzdušné síly AČR, Vojenská policie AČR, Velitelství výcviku – Vojenská akademie, Policie ČR, Vězeňská služba ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, Československá obec legionářská a kluby vojenské historie.

„Diváci se i letos mohou těšit na úvodní defilé historické techniky, které bude zaměřeno výhradně na výrobky československé provenience od roku 1928 do nedávné současnosti. První ukázka se bude věnovat stoletému výročí legií, takže nebude chybět ukázka závěrečné bitvy. Půjde o protiútok italských jednotek a československých legionářů v Itálii proti rakouskouherským a německým jednotkám na řece Piavě. Největší ukázka se bude vztahovat k roku 1938, tedy období, kdy byla vyhlášena mobilizace československé branné moci,“ dodal člen správní rady Nadace Pozemního vojska AČR a ředitel Muzea na demarkační linii František Koch k programu. Vstup je zdarma. (tz)

Ilustrační foto

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *