Kolem Plzně pojede konvoj americké armády. V úterý a ve čtvrtek příští týden

Příští týden 29. a 31. května projede po dálnici D5 v Plzeňském kraji konvoj amerických vojáků. Přes území České republiky míří na cvičení Saber Strike 2018 do Polska a Pobaltí. “Cvičení je jednou z aktivit, jimiž Aliance reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a demonstruje svoji soudržnost, pevnost transatlantické vazby a připravenost členských zemí ke kolektivní obraně,” informuje web ministerstva obrany.

Po dálnici D5 a dál přes Prahu, Starou Boleslav a Náchod projede asi 400 vozidel a 1000 vojáků 2. jízdního pluku (2nd Cavalry Regiment) z německého Vilsecku. Konvoj se přesune dne 29. května 2018 ve večerních hodinách přes hraniční přechod Rozvadov, dále po trase D5, D0, D1 a D10 do kasáren Stará Boleslav, kde je plánováno přenocování. Dne 30. května 2018 bude pokračovat od rána po trase D10, D11 a silnici 33 (E67) na hraniční přechod Náchod. Tento blok čítající do 170 vozidel a do 300 osob bude s ohledem na plynulost dopravy rozdělen do 7 proudů vždy se zhruba hodinovým rozestupem. Druhý blok se přesune ve dnech 31. května večer z Rozvadova a 1. června 2018 v ranních hodinách ze Staré Boleslavi. Uskuteční se po stejné trase a bude rozdělen do 10 proudů.

“Průjezd amerických jednotek přes české území je stejně jako v minulých letech ukázkou plnění našich spojeneckých závazků. Našim vojákům zároveň umožňuje v praxi procvičit činnosti související s logistikou a doprovodem,” uvedla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO).

Všechny přesuny po území České republiky budou doprovázet a zabezpečovat příslušníci Vojenské policie v součinnosti s Policií České republiky. Konkrétní plánované časy se mohou změnit s ohledem na dopravní situaci na trase.

Ilustrační foto ministerstvo obrany

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *