I v neděli na vás čeká ve Velharticích Karel IV. Má narozeniny, je mu 52 let

Zveme vás do roku 1368. Je květen a císař Karel IV. se chystá k oslavě 52 narozenin. Současně se však připravuje na dlouhou a náročnou cestu do Říma, kam doprovodí papeže Urbana V. po jeho návratu z Avignonu. Tomu předcházejí složitá jednání a velké přípravy. A kde jinde si těsně před odjezdem odpočinout, kde vydat poslední rozkazy, kde si užít šumavského vzduchu? Samozřejmě na oblíbených Velharticích. Tam panovníka vítá mocný a věrný přítel, Bušek mladší z Velhartic.

Koho v neděli ve Velharticích potkáte? Samozřejmě Karla IV. a jeho dvořany. Královnu Elišku Pomořanskou, arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi a pochopitelně i hradního pána, slavného Buška mladšího z Velhartic.
Uvidíte šermířské souboje, tance dvorních dam, uslyšíte hudbu a přijede také sokolník se svými dravci.V předhradí postavili už před víkendem své stánky trhovci se svými výrobky a hospodští s dobrým jídlem a pitím. Pro děti jsou připraveny hry a soutěže, střelnice z luku i z kuše a také dobový kolotoč. Uvidíte ukázku rýžování zlata a sami si zkusíte, zda dokážete získat nějaké zlatinky.

V hradním příkopu budou rytíři na koních předvádět své dovednosti. Na koních se budou moci povozit i malí návštěvníci. Každý si také bude moci vyzkoušet, jak se psalo husím brkem ve středověké pisárně neboli scriptoriu.

V sobotu i v neděli se začíná na velhartickém náměstí příjezdem pana císaře Karla IV. v doprovodu královny Elišky s družinou v 10:00. V kostele Narození Panny Marie proběhne požehnání a vystoupení místního pěveckého sboru. Potom se všichni odeberou na hrad, kde je připraven program až do 18 hodin (v neděli začíná poslední vystoupení v 17:00). (tz)

Ilustrační foto

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *