Den ve vzduchu v Plasích nabídne pořádnou porci moderních i historických letadel

Další ročník největší letecké show na západě Čech se uskuteční už tuto sobotu a neděli a fandové letectví se opět mohou těšit na pořádnou porci moderních i historických letadel. Chybět nebude speciální program věnovaný oslavám 100 let od založení Československa, účast přislíbila také Armáda ČR a České aerolinie. A vůbec poprvé diváci uvidí unikátní závod elektro letadla s elektro automobilem.

Hlavní hvězdou mezi letouny bude MiG 15-UTI. Tato legenda létala v historii také kolem Plzně, když ve druhé polovině minulého století patřila československému letectvu a sídlila na letišti v Líních. V letošním roce předvede MiG 15-UTI na letišti v Plasích společnost Czech Flying Legends z Hradec Králové. „Kamufláž letounu je v českých barvách a nese na trupu číslo 2514. Toto číslo nesl stroj MiG 15-UTI z 30. stíhacího bombardovacího leteckého pluku, který působil až do roku 1982 na letišti v Hradci Králové. Odlišností od původního zbarvení je ´tygří´ zbarvení na kýlu, kterým se letoun hlásí ke spolupráci s NATO Tigers Association,“ říká Josef Miřácký z Flying Legends.

Pozvánku do Plas přijal vicemistr světa Red Bull Air Race 2017 Martin Šonka, který do Plas dorazí v podstatě ihned po skončení závodu v Cannes. „Vše se povedlo domluvit, takže máme upřímnou radost, že se Martin opět objeví v Plasích,“ říká předseda AK Plasy Vladimír Dlouhý.

V rámci oslav 100 let od založení Československa se v Plasích představí opravdová lahůdka, kterou je celodřevěné letadlo Avia BH-1. Letoun, který byl vyrobený v roce 1920, byl vůbec prvním moderním a zcela originálním strojem celodřevěné konstrukce společnosti Avia. „Letoun Avia BH-1 byl v roce 1920, na První československé mezinárodní letecké výstavě, oceněn dokonce prezidentem republiky T. G. Masarykem finančním darem 100 000 korun. Díky daru a následné státní zakázce na výrobu vojenských letounů, společnost Avia nezanikla,“ říká majitel a expert na historii letadel Marcel Sezemský.

Překrásný pohled do historie letectví nabídne skupina Bavarian Bücker Formation. Vzduchem se budou prohánět tři nádherné stroje Bücker 131Jungmann. Mistrovsky upravené letouny z roku 1933 v Plasích představí skupinové létání, při kterém nebudou chybět ani excelentní kouřové efekty.

Účast přislíbila iArmáda ČR se svými pány nebes JAS 39 Gripen, kteří další ročník oblíbené show zahájí svými průlety a ve vzduchu se bude vznášet také bojový vrtulník Mil Mi-24. Obří stroj dostal přezdívku Satanův koráb a je i s otáčecími rotory více než 21 metrů dlouhý, jeho rozpětí křídel činí 6 a půl metru a může letět až tří set kilometrovou rychlostí.České aerolinie nabídnou v sobotu průlety dopravního letadla.

Diváci se mohou těšit také na opravdu unikátní závod, který nemá obdoby. Proti sobě se totiž postaví elektro letadlo a elektro automobil. „Tento závod se dá označit jako souboj budoucnosti nebo také závod bez hluku. Na 100% nabité stroje poháněné elektřinou určitě pobaví a my jsme sami zvědaví, kdo nakonec zvítězí,“ dodává hlavní organizátor Jiří Pěč.

V rámci doprovodného programu, který odstartuje po oba dva dny už v 10 hodin, se divákům představí HZS Plzeňského kraje, záchranářští psi z K-9 Rescue.cz a světová špička v provazochodectví Anna Hanuš Kuchařová, která se po laně vydá z kontrolní věže směrem k podiu. Chybět nebude také hudební vystoupení, známé rockové covery zahraje kapela Electric Therapy.

 

MOBILNÍ APLIKACE

Mobilní aplikace Den ve vzduchu je ke stažení zdarma na Google Play pro Android a na AppStore pro iOS. Poskytuje nejdůležitější informace, aktuality, mapku areálu nebo časy odjezdů a příjezdů hromadné autobusové dopravy. Aplikace nabídne kompletní a nejlepší informovanost všem účastníkům akce. (tz)

Ilustrační foto

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *