Pro ostatky kardinála Berana poletí do Vatikánu plzeňský biskup Tomáš Holub

Z Vatikánu do Prahy budou 20. dubna převezeny ostatky plzeňského rodáka kardinála Josefa Berana. Ten zemřel v Římě, kde byl ve vyhnanství, v roce 1969. Po celou cestu bude rakev s ostatky doprovázet plzeňský biskup Tomáš Holub.

Kardinál Beran byl za druhé světové války vězněn v nacistických koncentračních táborech. V roce 1946 se stal pražským arcibiskupem. Kardinálem byl jmenován v roce 1965. Když si odjel do Vatikánu pro kardinálský klobouk, československý režim mu už nedovolil cestu zpět. A to ani po smrti. Pohřben byl po boku papežů v chrámu sv. Petra v Římě.

Pohřbením kardinála Josefa Berana (1888-1969) v pražské svatovítské katedrále dojde k naplnění poslední vůle bývalého pražského arcibiskupa pronásledovaného oběma totalitami minulého století. Jeho ostatky budou vystaveny od 21. do 23. dubna v katedrále sv. Víta a po bohoslužbě 23. dubna tam bude rakev uložena do nově zřízeného sarkofágu.

Převoz ostatků do České republiky povolil začátkem ledna papež František. “Já jsem velmi rád, že budu moci být ten, kdo doprovází proces od baziliky svatého Petra až do katedrály,” řekl plzeňský biskup Tomáš Holub pro server proglas.cz. Připomněl rovněž, že v Plzni se chystá na podzim velká výstava o kardinálu Beranovi. Na její přípravě spolupracuje biskupství, radnice i kardinálovi příbuzní.

Na snímku plzeňský rodák kardinál Josef Beran

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *