Jako první v Česku využívají v plzeňské nemocnici novou zobrazovací metodu prostaty

Jako první v České republice zavádí od ledna odborníci na Klinice zobrazovacích metod Fakultní nemocnice Plzeň nový způsob diagnostiky nádorových onemocnění prostaty pomocí PET/CT a PET/MR. Novinka spočívá v zobrazování peptidem značeným 68-galiem, jehož prostřednictvím významně zpřesňuje obraz karcinomu prostaty před zahájením léčby, a zejména pak napomáhá hodnocení rozsahu onemocnění v průběhu onkologické léčby.

“Jde o látku, která se váže přímo na buňky nádorové tkáně. V současnosti je prováděna výzkumná studie, která je financována z Institucionální podpory výzkumu FN Plzeň z prostřední ministerstva zdravotnictví,” vysvětluje primář Kliniky zobrazovacích metod FN Plzeň prof. MUDr. Jiří Ferda, Ph.D. “Účelem výzkumné studie  je zobrazování karcinomu prostaty pomocí látky, která  se váže na  nádorovou tkáň a je označena radioaktivním izotopem galiem 68. Látka se nazývá 68-Ga-PSMA-11. Jde o peptid, který se váže na prostatický povrchový membránový antigen, který  je velice zmnožen na buněčné membráně prostatického karcinomu,” dodává profesor Ferda.

Metoda významně zpřesňuje obraz karcinomu prostaty před zahájením léčby, a zejména pak napomáhá hodnocení rozsahu onemocnění v průběhu onkologické léčby. Výhodou radiofarmaka je, že se může připravovat přímo v radiofarmaceutické laboratoři Kliniky zobrazovacích metod.  Studie významně přispěje ke zpřesnění diagnostických posunů u nejvýznamnějšího jen mužům vlastního nádorového onemocnění zobrazením nádoru v předstojné žláze.

Na snímku je zvýšená hustota prostatického povrchového membránového antigenu zobrazena červenou barvou. Repro FN Plzeň

 

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *