Nechcete vyměnit starý kotel za nový? Kraj má na kotlíkové dotace ještě 54 milionů korun

Na pořízení ekologického vytápění ještě stále může zájemcům přispět plzeňské hejtmanství. To prodloužilo termín, do kdy lze o “kotlíkové” dotace žádat, až do 29. června nebo do vyčerpání sumy, kterou má k dispozici.  V druhé vlně takzvaných kotlíkových dotací, kterou hejtmanství vyhlásilo loni 30. října, totiž zbývá stále ještě dočerpat 54 milionů korun. Informovala o tom krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS). 

„Stále ještě máme k dispozici k vyčerpání 54 milionů korun z celkové částky 231 milionů korun. V této druhé vlně kraj počítá s tím, že by se dotace měly dostat celkem na 2400 žadatelů, podobně jako v první vlně. V roce 2016 měli žadatelé možnost vyčerpat 251 milionů,“ uvedla radní Radka Trylčová.

Cílem dotačního programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností. Lidé na nový zdroj dostanou až 85 procent nákladů, maximálně pak částku 150 tisíc korun. V první vlně dotací na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické bylo schváleno ve dvou výzvách vyhlášených v roce 2016 asi 251 milionů korun. V zatím neukončené druhé vlně je podle Trylčové k dispozici 231 milionů korun, z nich zbývá vyčerpat 54 milionů. I v této druhé vlně kraj počítá s tím, že by se dotace měly dostat celkem na 2400 žadatelů, podobně jako v první vlně, řekla Trylčová.

Zájemci mohou žádat o peníze na tepelné čerpadlo, kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel, automatický kombinovaný kotel na uhlí a biomasu. V první vlně měli lidé největší zájem o tepelná čerpadla,  kombinované kotle na uhlí a biomasu a na kotle na uhlí.

Ilustrační foto

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *