Devět bylinek potlačujících bolesti, které můžete pěstovat doma. Zbavte se závislosti na chemii

Pokud se chcete zbavit závislosti na chemických lécích, naučte se více o léčivých rostlinách a bylinkách, které mají stejně dobré účinky, ale bez nežádoucích vedlejších účinků. Dnes vám řekneme o 9 takových rostlinách, které můžete pěstovat doma v květináči a které vám pomohou potlačovat různé druhy bolestí či dokonce vyléčit některá onemocnění.

1. Aloe vera

Jedním z hlavních medicínských využití aloe vera je léčení ran, odřenin či jiných poškození pokožky. Výborně působí například i na spáleniny od slunce. Když ji budete pěstovat doma v květináči, ujistěte se, že se jí dostane dostatek přímého slunečního světla a často ji zalévejte.

2. Bazalka

Bazalka je výborná proti bolestem hlavy. K využití její léčivé síly vezměte pár rozdrcených listů a přiložte si je na spánky. Dalším způsobem jejího využití je zalití listů vroucí vodou a po jejím vychladnutí na letní teplotu si do nich můžete ponořit po celém dni unavená chodidla. Bazalka se snadno pěstuje, akorát nezapomeňte z ní odtrhávat květiny, když rozkvete, jinak zhořkne.

3. Levandule

Levandule je výborná protizánětlivá bylinka. Zalijte pár pohmožděných listů levandule vroucí vodou, nechte vychladnout a pak si pomocí tohoto odvaru omyjte obličej. Výborně působí proti akné, ekzémům a vyrážkám, které zmenšuje a často i zcela vyléčí. Pěstování levandule vyžaduje půdu, ze které je dobře odváděna nadbytečná tekutina. Půda by měla být lehčího typu.

4. Meduňka lékařská

Nebaví vás neustále objevování se afty a herpesu na vaší tváři? Meduňka lékařská dělá skutečně dobrou práci při jejich prevenci i odstraňování. Potřete si listy meduňky přímo pokožku obličeje, rty nebo sliznice úst. Meduňka také funguje jako účinný odpuzovač hmyzu. Když ji budete doma pěstovat, vždy ji zasaďte do květináče. V opačném případě vám zaplaví doslova celou zahradu.

5. Máta peprná

Máta je výborná na velké množství věcí. Čaj z lístků čerstvé máty zmírňuje úzkost, nervozitu i žaludeční bolesti. Je výborná i do koupele na zmírnění ucpaného nosu. Můžete ji také použít na napařování s ručníkem přes hlavu. Podobně jako u meduňky, i mátu pěstujte v oddělených květináčích, protože jinak se poměrně rychle šíří do celé zahrady.

6. Petržel

Petržel je skvělým posilovačem imunity. Pokud máte oslabenou imunitu, jezte denně 1 čajovou lžičku čerstvě nasekané petrželky. Navíc žvýkání petrželky zmírňuje problémy se špatným dechem. Petrželi se daří v mokré půdě. Proto se ujistěte, že půda v květináči, ve které ho pěstujete, nikdy příliš nevyschne.

7. Rozmarýn

O rozmarýnu je známo, že výborně snižuje obtíže spojené se střídáním počasí a ročních období. Je výborný i při alkoholové kocovině. Nejběžnější způsob jeho přípravy je v podobě čaje z lístků. Zde je jeden úžasný recept proti zimnímu nachlazení – namočte listy rozmarýnu do červeného vína, přidejte hřebíček a skořici. Tento nápoj popíjejte po čajových lžičkách během dne (samozřejmě, pokud nebudete řídit). Rozmarýn pro svůj růst potřebuje hodně slunečního světla.

8. Šalvěj

Bolí vás v krku? Pak zkuste kloktat odvar ze šalvějových listů. Šalvěj si pro svůj růst vyžaduje sucho, hodně slunce a písečnou půdu.

9. Tymián

Tymián je velmi mocným antioxidantem a antiseptikem. Pití čaje z tymiánu zmírňuje příznaky rýmy, chřipky a nachlazení. No nedoporučuje se ho konzumovat těhotným ženám. Tymiánu se daří v suché a lehké půdě.

Zdroj: vylectese.cz

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *