Ďábelský lazebník Sweeney Todd bude vraždit v plzeňském muzikálu

Sweeney Todd, muzikálový thriller s podtitulem Ďábelský lazebník z Fleet Street, míří na Malou scénu Divadla J. K. Tyla. Inscenace v režii Lumíra Olšovského a hudebním nastudování Jiřího Petrdlíka bude mít premiéru 27. ledna.

Po návratu z vyhnanství Sweeney obnoví svou někdejší holičskou živnost nad pekařským krámkem paní  Lovettové, jeho zákazníci však po čase začínají mizet. A jakoby náhodou získává ve stejné době paní Lovettová nový zdroj materiálu na výrobu svých lahodných masových bochánků… Příběh z podsvětí Londýna má bohatý rodokmen, v tištěné podobě se poprvé ocitl v polovině 19. století ve formě brakových hororových historek. Podobu hudebně-dramatického díla vtiskl Sweeney Toddovi jeden z nejúspěšnějších muzikálových autorů současnosti – hudební skladatel a textař Stephen Sondheim. Autorem libreta je dramatik a scénárista Hugh Wheeler.

Muzikál měl světovou premiéru v roce 1979 na Broadwayi, v hlavních rolích zářili Len Cariou a Angela Lansbury, u nás známá jako představitelka seriálové Jessicy Fletcherové. Sweeney Todd obletěl doslova celý svět, proslavilo ho filmové zpracování režiséra Tima Burtona s Johnny Deppem a Helenou Bonham Carter v hlavních rolích, plzeňská inscenace však bude jeho prvním uvedením na profesionální scéně v českém jazyce, a to v novém překladu Hany Novákové.

„Sweeney Todd je muzikálem pro náročné publikum, které netouží jen po líbivých áriích, ale chce si užít detailně prokomponované dramatické situace, vyvolávající silné emoce a divácký prožitek,“ říká režisér Lumír Olšovský, který do titulní role obsadil Jozefa Hruškociho.„Sweeney je pro mě jedinečný v tom, že se chce mstít, takže je to vlastně záporný hrdina v hlavní roli, a to si chce zahrát prostě každý. Navíc je role i po pěvecké stránce velká výzva,“ říká. Paní Lovettovou ztvární Stanislava Topinková Fořtová, k dalším pěvecky náročným partům patří role Johanny v podání Kateřiny Falcové nebo role Anthonyho, kterou alternují Pavel Režný a Adam Rezner.

Scénu a kostýmy navrhl Dave Benson, který už v Plzni vytvořil scénu k muzikálům Zahrada divů a Chyť mě, jestli na to máš. „Chtěl jsem vytvořit variaci na historické kostýmy ve stylu steampunk tak, aby byly charaktery uvěřitelné, ale zároveň trochu zvrhlé a pokřivené. Scéna je inspirovaná dobovým blázincem, lásky a ztráty nás někdy přivádějí k šílenství, a to je i příběh Sweeneyho,“ uvádí britský výtvarník, spolupracující nejen s divadly u nás a v Anglii, ale také s filmem a televizní společností BBC.

Typický hudební rukopis Stephena Sondheima by měl přilákat široké spektrum diváků. „Nejen Sweeney Todd, ale vlastně celá Sondheimova skladatelská tvorba je u nás – na rozdíl od zahraničí – bohužel opomíjená a téměř neznámá, a to i přes své všestranné vysoké kvality. Sondheimova díla jsou označována jako intelektuální muzikály a i zkušení členové našeho souboru tvrdí, že se jedná o hudebně nejnáročnější muzikál, s nímž se kdy setkali,“ podotýká dramaturg Pavel Bár.

Soubor muzikálu přichystal již tradiční předpremiérové setkání fanoušků s tvůrci a protagonisty, které se uskuteční ve čtvrtek 25. ledna od 18 hodin ve foyer Malé scény. V pátek 26. ledna se od 10 hodin koná veřejná generální zkouška, vstupenky jsou v prodeji na místě od 9. 30 h.

Michaela Svobodová

Na snímku Jozef Hruškoci (Sweeney Todd), Stanislava Topinková Fořtová (Paní Lovettová). Foto Martina Root

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *