Vyhlášená Mulačova nemocnice slaví čtvrt století novodobé historie

Mulačova nemocnice je nestátní zdravotnické zařízení poskytující lůžkovou i ambulantní péči pro pacienty z Plzně a širokého okolí. Nemocnice jako soukromé zařízení existuje již od roku 1992, kdy jako první soukromá nemocnice v tehdejším Československu, navázala na tradici závodní nemocnice Škodových závodů. Teď tedy slaví 25 let své novodobé historie

Sanatorium Dr. Jana Mulače, tak zní původní název nemocnice, vzniklo již kolem roku 1927 a jeho zakladatel MUDr. Jan Mulač(* 1891, † 1951), operatér a porodník, ústav řídil do roku 1944 a poté po válce od roku 1945 až do znárodnění v roce 1948. V době vzniku patřila nemocnice mezi nejmoderněji a nejúplněji zařízené ústavy v zemi. Nemocnice byla původně založena jako léčebný ústav pro chirurgii a porodnictví.

Budova v létech 1949 – 1951 sloužila potřebám transfúzní stanice Státní fakultní nemocnice. Od 1. 1. 1952  převzal budovu bývalého Mulačova sanatoria Závodní ústav národního zdraví plzeňské Škodovky. Nastavěné další podlaží a přistavení další budovy umožnilo rozšířit spektrum zdravotních oborů a zvýšit tak kapacitu pro potřeby velkého závodu. Původní rozsah péče byl za dobu existence nemocnice značně rozšířen.

Mulačova nemocnice je od roku 2014 členem sítě zdravotnických zařízení skupiny Privamed. V současné době provozuje šest lůžkových oddělení s celkem 168 lůžky. ,,Jsou to chirurgické oddělení s ortopedií a urologií, gynekologické oddělení s porodnicí, novorozenecké oddělení, interní oddělení, multioborová  jednotka intenzivní péče a jednotka následné intenzivní péče,“ uvádí jednatel společnosti Jaroslav Zimmermann.

Nemocnice disponuje vlastním komplementem RDG (radiodiagnostiky) včetně CT a biochemickou laboratoří. Jednotlivá oddělení zajišťují rovněž chod ambulantního traktu, kde je provozováno 18 odborných ambulancí a poraden. ,,Naše nemocnice poskytuje zdravotní péči pojištěncům všech zdravotních pojišťoven, tato péče je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ dodává závěrem Jaroslav Zimmermann.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *