Za deset let dokázala prodat přes 500 obrazů. Elaine Lóre vystavuje v Papírně

V plzeňském kulturním centru Papírna se uskutečnila vernisáž obrazů malířky Elaine Lóre. Její tvorba mne zaujala asi před dvěma lety. Její barevné variace přináší radost, přestože přiznává, že začátky její tvorby jsou spojeny s osobní psychoterapií. V současnosti patří k vůbec nejúspěšnějším českým výtvarníkům. Během necelých deseti let totiž dokázala prodat více než 500 obrazů.

Výstava v Papírně je tak trochu výjimečná, protože světově úspěšná malířka dostává mnohem více příležitostí v zahraničí. Ač zjara obdivovali návštěvníci její plátna pod názvem V zajetí barev ve Sladké dílně na pražských Petřinách, vystavovala také v  Římě, Brémách, New Yorku a v neposlední řadě ve Vídni, kde ji pod svá křídla vzala renomovaná Galerie Steiner. Pro příští rok jsou v jednání expozice v Miami na Floridě, v Brně a také v Japonsku.

Její jméno působí jako umělecký pseudonym. Ale není tomu tak. Narodila se v Praze, ale nyní našla zázemí na předměstí Plzně. Jejím manželem je Vincent Lóre, s nímž napsala fantasy knihu Počátek v konci. Kdo zná Elaine blíže, ví, že tvoří převážně v noci. Dopoledne jí rozhodně nevolejte, to obvykle spí: „Už od mládí mám problémy se spánkem. Nejlíp se mi tvoří, když zavládne tma a klid. Okolní ticho je pro mě osvobozující. Ke spánku se obvykle ukládám až k ránu,“ vysvětluje Elaine.

Malování ji bavilo odmalička. Pak se ale zaměřila spíš na divadlo, dramatickou tvorbu a pedagogiku. K obrazům se zpět dostala až v době, kdy se jí začaly zhoršovat úzkosti. Malování se pro ní stalo osobní psychoterapií. Miluje barvy a chce, aby její plátna působila pozitivně. K tvorbě potřebuje hudbu a vždy si pamatuje, které z melodií zněly při malování toho kterého obrazu. Maluje česká zákoutí, světová velkoměsta, osobnosti světové pop music i zcela abstraktní motivy. Fascinuje jí moře, přírodní scenérie a ženské křivky.

„Příští rok mě čeká hodně práce a také několik zahraničních výstav. Například nabídka z Japonska je hrozně lákavá, ale také finančně i umělecky strašně náročná. Kdo mě sleduje na sociálních sítích, ví, že makám na několika frontách. Nedávno jsem dostala také nabídku na mojí první monografii, ale čeká nás na zmíněných projektech ještě hodně práce. Doufám, že nakonec vše dopadne tak, jak má. Pro mě je nejdůležitější, rozdávat svými obrazy radost,“ uzavírá naše povídání Elaine Lóre.

Prodejní výstava s názvem Retro vibes je pro veřejnost otevřena ode dneška v Papírně Plzeň. Vernisáží hosty provedl Ondřej Baumrukr.

Text a foto: Vítězslav Sladký

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *